Rusové poslali stíhačky k Minsku

14.03.2014 17:41

Šest stíhaček Suchoj Su-27 a tři nákladní letouny vyslal o Rusko do Běloruska. Mají se podílet na ostraze západních hranic tohoto ruského spojence. Oznámil to zpravodajský server newsru.com s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Alexandr Lukašenko ve středu oznámil, že požádá Moskvu o letecké posily vzhledem ke cvičení NATO poblíž běloruských hranic.

"Po završení všech nezbytných příprav se posádky ruských stíhaček zapojí do společné bojové služby s běloruskými kolegy s cílem uskutečňovat vzdušný průzkum a zajišťovat ochranu a obranu vzdušného prostranství svazového soustátí," uvedlo ruské ministerstvo a pohrozilo, že odpoví "adekvátními protiopatřeními" na další koncentraci vojsk ve státech sousedících s běloruským spojencem.

Podle polské TVN 24 jsou ruské stíhačky na běloruské základně v městě Bobrujsk, ležící asi 130 kilometrů jihovýchodně od Minsku, a to současně se čtvrtečním příletem první šestice amerických stíhaček F-16 na polskou základnu Łask, kde se mají zapojit do společného cvičení s Poláky. Ti manévry s Američany v této době chápou jako spojeneckou podporu během ukrajinské krize.

Do Polska má dorazit celkem 12 amerických stíhaček F-16 - a i Minsk požádal Moskvu o 12 ruských stíhaček jako dodatečnou posilu.

Rusko a Bělorusko se v minulosti dohodly na vytvoření společného státu, ale na této cestě nejsou příliš dalejo. Obě země však uzavřely spojeneckou smlouvu a také se dohodly na společné protivzdušné obraně. Rusko tak využívá běloruský radar včasné výstrahy.

Zdroj: letectvi.cz

Ilustrační foto: OKB Suchoj